Son zamanlarda siber savaş artmaya devam ediyor. Bu haberimizde Microsoft: İran Siber Saldırının Arkasında Olabilir! paylaşacağız.
Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo, İran’ın iktidardaki din adamıyla alay etmek için bir karikatür yarışması başlattıktan sonra, devlet destekli bir İran siber birimi, büyük bir abone veri tabanının çalındığı iddiasıyla korku yaymak için dergiyi hacklediklerini ve veri taban bilgilerini sızdıracaklarını söyledi.
Teknoloji devi Cuma günü yayınlanan bir blogda, FBI’ın aynı İranlı siber operatörleri Emennet Pasargad’ı 2020 ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalışan siber operasyonundan sorumlu tuttuğunu söyledi. İran son yıllarda sahte bayraklı siber operasyonları düşmanları itibarsızlaştırma aracı olarak kullanıyor.
Microsoft’un Dijital Tehdit Analiz Merkezi’ne göre, kendisine “Kutsal Ruhlar” diyen ve hacktivist kılığına giren grup, Ocak ayı başlarında 200.000 abone ve Charlie Hebdo hackledikleri ve kritik bilgilerin ele geçirildiğini açıkladı.
Veri hırsızlığının kanıtı olarak “Kutsal Ruhlar“ isimli hacker grubu, Charlie Hebdo abonelerinin adlarını, telefon numaralarını ve ev ve e-posta adreslerini içeren ve aşırılık yanlıları tarafından ”derginin abonelerini çevrimiçi veya fiziksel hedefleme riskine sokan” 200 kayıtlık bir örnek yayınladı.
Grup daha sonra sözde veri tabanı bilgilerini birkaç dark web sitesinde 340.000 dolara satışa çıkardı.
Microsoft, hacklenen veri tabanı bilgilerini satın alan olup olmadığını bilmediğini belirtti.
Charlie Hebdo’nun bir temsilcisi Cuma günü gazetenin Microsoft araştırması hakkında yorum yapmayacağını söyledi. İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu Cuma günü bu konu hakkında açıklama yapmadı.
Ocak’da yayınlanan dergi sayısı Charlie Hebdo’nun karikatür yarışması sayısının yayınlanmasıyla aynı zamana denk geldi. Katılımcılardan İran’ın yüce lideri Ayetullah Ali Hamaney’in kötü karikatürlerini çizmeleri istendi.
Microsoft, Fransız gazetesi Le Monde’nin gelen sızıntının birden fazla kişiyi etkilediğini doğruladığını söyledi. Microsoft, İranlı siber operatörlerin, Twitter’ın da dahil olduğu sosyal medya platformlarındaki sahte Fransız “bot” hesapları aracılığıyla hack ve sızıntı operasyonunun haberlerini artırmaya ve karikatür baskısında öfkeyi körüklemeye çalıştıklarını söyledi.
Kışkırtıcı saygısız dergi, eleştirmenlerin Müslümanlara derinden hakaret ettiğini düşündüğü kaba karikatürler yayınlama konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. Fransa doğumlu iki aşırılık yanlısı El Kaide, 2015 yılında gazetenin ofisine saldırdı ve 12 karikatüristi öldürdü ve Charlie Hebdo, yıllar içinde diğer saldırıların hedefi oldu.
Dergi, Hamaney karikatür yarışmasını, İran polisi tarafından ülkenin katı islami kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin Eylül ortasındaki ölümünden bu yana İran’ı kasıp kavuran ülke çapındaki hükümet karşıtı protestolara destek vermeye devam ediyor.
Karikatür sayısı yayınlandıktan sonra İran, onlarca yıllık bir Fransız araştırma enstitüsünü kapattı. Geçtiğimiz hafta, üç kıdemli Charlie Hebdo çalışanı da dahil olmak üzere 30’ten fazla Avrupalı kişi ve kuruluşu hedef alan yaptırımları açıkladı. Yaptırımlar, İran’a seyahat etmeyi yasakladıkları ve yetkililerinin banka hesaplarını engellemelerine ve İran’daki mülklere el koymalarına izin verdikleri için büyük ölçüde semboliktir.
İran siber saldırının arkasında ki ülke olduğu ise yadsınamaz bir gerçek.
Rus hackerların yaptığı siber saldırı haberinizi okumanızı öneriyoruz.
İlgili Yazı: Rus Hacker Grubu Gamaredon Ukrayna’yı Hedef Aldı!
Kaynak: Security Weeks