Değerli okuyucularımız yazımızda En İyi 7 Siber Güvenlik Sertifikası sizler için ele alacağız. Türkiye’de en çok aranan sertifika türü hangisidir ? Bütün soruların cevabını yazımızda bulabileceksiniz. Şimdiden keyifli okumalar..
Siber Güvenlik
Bilgisayar, sunucu, mobil cihaz ve kısaca tüm elektronik bilgi sistemlerini zararlı saldırılara karşı korunmasına verilen bütün bir isimdir. Pandemiden sonra artan siber saldırılar günümüzde özel/devlet kurumların siber güvenliğe çok daha fazla önem vermesine neden olmuştur.
Siber Güvenlik Uzmanı nasıl olunur diye merak ediyorsanız yazımız ilgilinizi çekebilir.
İlgili Yazı: Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur ?
Sertifika Neden Önemli ?
Siber güvenlik sertifikaları bir kişinin konu hakkında bilgisinin olduğunu gösterir. Siz aldığınız siber güvenlik sertifikasıyla iş başvurusunda bulunduğunuzda sizi işe alacak şirket/kurum sizin o alanda yeteri kadar bilgi birikiminizin olduğunu bilir ve böylece siber güvenlik sektöründe istihdam olanağınız artar.
Gelin birlikte siber güvenlik sertifikası nelerdir inceleyelim.
Uluslararası Siber Güvenlik Sertifikaları
- CISA
- CISM
- CEH
- GSEC
- SSCP
- CySA+
- CEPT
Siber Güvenlik Dalları ve Sertifikaları
1- CISA
CISA (Certified Informations Systems Auditor -Sertifikalı Bilgi Sistemleri Denetçisi ) sertifikasyonu organizasyonların Bilgi Teknolojileri ve İş Sistemlerine yönelik denetim, kontrol, izleme ve değerlendirme alanında görev alan profesyonellerin yetkinliklerini ve yeteneklerini belgeleyen Dünyaca ünlü sertifikadır.
2002 yılından beri bulunan en eski sertifikalardan birisi olduğu için ülkemizde de istihdam ve iş olanağı açısından yüksektir.
Kimler almalı: Kontrol, güvence ve bilgi güvenlik uzmanları, BT/BS denetçileri.
2- CISM
Sertifikalı Bilgi Güvenliği Yöneticisi (CISM) sertifikası, bilgi güvenliği yönetimi ilkelerini yönetme yapabileceğinizi gösteren, dünya çapında bilinen sertifikadır.
Kimler Almalı: Infosec yöneticileri, BT danışmanları.
3- CEH
Bilişim suçları işleyen korsanların kullandıkları teknik ve yöntemleri bilen, yetenekli, güncel araçlara ve açıklara hakim olan kişilerin aldığı sertifika türüdür.
Bu sertifika da kötü niyetli siber korsanlarla aynı bilgide olduğunuzu kanıtladığınız sertifikalardan birisidir.
Kimler Almalı: Herkes alabilir.
4- GSEC
Bilgi Teknolojileri, siber güvenlik ve mühendislik gibi konularını kapsayan bir sertifika türüdür. Ancak bu üst düzey sertifika alınması en zor olanlar arasındadır.
Kimler Almalı: Güvenlik mühendisleri , Endüstri yöneticileri , Güvenlik analistleri
5- SSCP
SSCP sertifikası, bilgi güvenliğinin temellerine odaklanan bilgi güvenliği konusunda tecrübesi olmayan veya çok az olan kişiler için ideal sertifikalardan birisidir.
Kimler Almalı: Tehdit istihbaratı analistleri, güvenlik mühendisleri, güvenlik analistleri, sistem yöneticileri, ağ yöneticileri.
6- CySA+
Siber güvenlikle ilgili analitik beceriler ve teknik bilgiler hakkında daha iyi bir anlayış geliştirmek isteyen kişiler içindir.
Diğer sertifikalara göre alması biraz daha kolaydır.
Kimler Almalı: Güvenlik analistleri, siber istihbarat analistleri, uygulama güvenliği analistleri, güvenlik mühendisleri.
7- CPTE
CEPT, güvenlik açıklarından yararlanarak uygulamalı olarak sızma testi testi yapmanız istenir. Amaç, kuruluşların bilgisayar korsanlarının verilerine nasıl erişebileceğini göstermek ve sorunları çözmeye yol göstermektir.
Kimler Almalı: Herkes Alabilir.
Ücretsiz Siber Güvenlik Sertifikaları
Türkiye’de ücretsiz sertifika alabileceğiniz en iyi yerlerden biriside BTK Akademi’dir. Siber güvenlik eğitimlerini tamamlayarak katılım sertifikalarını alabilir CV’nize ekleyebilirsiniz.
Web Sitesi: https://www.btkakademi.gov.tr/